Shutterstock 1561073777 2
02.02.2021

Van terugdraaiende teller naar digitale teller

Midden januari vernietigde het Grondwettelijk Hof het recht om tot vijftien jaar gebruik te mogen maken van het principe van 'de terugdraaiende teller'. Het werd al snel duidelijk dat vanaf nu 'zelfconsumptie' zeer belangrijk wordt.

Wat is dit nu 'zelfconsumptie' en hoe kan je deze optimaliseren?

Zelfconsumptie is het (rechtstreekse) verbruik van energie die je niet van van het elektriciteitsnet haalt maar van de zonnepanelen op je eigen dak.

Met een digitale meter wordt het uiterst belangrijk om die geproduceerde energie onmiddellijk te verbruiken. De teller wordt namelijk niet meer teruggedraaid, dus het is onmogelijk om op een ander moment van je opgewekte energie te profiteren.

Hierbij volgen enkele tips hoe ook jij je zelfconsumptie kan verhogen:

- Monitor jouw gebruik & maak gebruik van slimme toestellen

Onderzoek welke toestellen overdag (kunnen) werken op de opgewekte energie van jouw zonnepanelen.

Bij aankoop van nieuwe toestellen is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met de energiescore, maar ook om voor slimme toestellen te kiezen. Wanneer je grote verbruikers kan instellen om te werken op het moment wanneer jouw zonnepanelen het meeste energie produceren, kan dit een grote impact hebben op je verbruik.

De ideale verbruikuren zijn tussen 12h00 en 15h00. Logisch, want dan heb je veel kans dat de zon het hardste schijnt.

- Gebruik 's nachts geen onnodige stroom

Vermijd dat onnodige apparaten 's nachts stroom krijgen. Laders haal je best uit het stopcontact, TV en radio plaats je op stand-by en indien niet alle verlichting kan gedoofd worden, kies je best voor ledverlichting.

- Verwarm je water overdag

Een grote energievreter is het opwarmen van water. Wist je dat energie opgeslagen kan worden via slimme boilers of warmtepompen. Zij kunnen het water verwarmen wanneer er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan verbruikt. Dit warme water wordt bewaard in een geïsoleerd buffervat zodat je ook op andere momenten warm water kan gebruiken.

- Elektrische wagen

Door een elektrische wagen thuis op te laden met behulp van een laadpaal kan ook de overproductie tijdens de dag hiervoor gebruikt worden.

- Batterij

Een thuisbatterij kan de overproductie van stroom overdag, opslaan. Zo kan je 's morgens en s' avonds eerst genieten van de energie van jouw zonnepanelen alvorens van het net stroom te moeten verbruiken.

Met deze tips hopen wij dat jij ook je zelfconsumptie kan optimaliseren.